Kaijonselkä

Kaijonselkä on entinen lypsykarjatila Joroisten Kaitaisissa. Vanhassa kivinavetassa oli 20 lypsävää vielä kesällä 2007.

Tällä hetkellä laitumilta löytyvät suomenhevoset Halla sekä Hallan varsa Aaro. 

Entinen majatalo

Tilalla on asunut sama suku vuodesta 1718. Sukujuuret Kaitaisten Häyrilään johtavat mm. Raimo Häyrisellä ja Saima Harmajalla. Saimaan linkki löytyy tosin sieltä 1700-luvulta.

Häyrilä toimi majatalona Juvan ja Joroisten puolessa välissä. Majatalotoiminnan loputtua majoituksessa oli taukoa kymmeniä vuosia. Mökkivuokraus aloitettiin 1970-luvun loppupuolella yhdellä mökillä. Välillä vuokrattavaa on ollut enemmänkin. Tällä hetkellä jatkuvalla vuokralla on päärakennuksen toinen asunto sekä Kaidan ja Pyhityn mökit


Ammuvat

Ensimmäiset maitolitrat lähetettiin meijeriin 1.5.1974. Vuonna 2005 tila sai Walter Ehrströmin Säätiön myöntämän kultamitalin tunnustuksena erinomaisen maidon tuottamisesta 25 vuoden ajan.

Viimeiset litrat tilalta haettiin 9.5.2007. Keskituotos viimeisenä vuonna oli 11 901 kg vuodessa. Eteläsavolaisten maitotilojen keskimääräinen keskituotos oli samana vuonna 8784 kg. Nelijalkaisten leegio on suurimmalta osalta yhä hyvässä kunnossa ja lypsää edelleen. Karja myytiin muutamaa lehmää lukuunottamatta muille tiloille. Entisiä kaitaislaisia lypsäviä löytyy Pohjois-Savosta, Etelä-Savosta ja Kymenlaaksosta.


Kadonnut kärrynpyörä

Kerran 1990-luvun alkuvuosina Heikki tuli taloon ja ilmoitti, että lietekärrissä on enää kolme pyörää. Yksi oli tippunut matkalla kaupalta talolle ja hävinnyt. Pyörää ei löytynyt etsinnöistä huolimatta, mutta naurua jutusta on riittänyt. Pitkään puhuttiin Kadonneen pyörän karjatilasta. Nykyään ei ole enää karjaa, ja Aarokin saa nimensä Kaijonselän mukaan.

Pyörä löytyi vuosia myöhemmin yhden Kaitaisten kapeista järvistä rannalta kaukana tiestä. Käyttökelpoinen se ei vuosien puskareissun jälkeen enää ollut.